Vai.news

Top 20

Top 500

Likes

News

Contact Jari

Tupakka

Broadcast

NIKOTIINI: VAIKEMPI KOUKKU...KUIN HEROINI


Kirjailija: Sandra Blakeslee: Sandra Blakeslee on freelance-kirjailija, joka asuu Los Angelesissa.

29. maaliskuuta 1987

Huolimatta YLIMÄÄRÄISISTÄ TODISTEISTA, että tupakka tuhoaa heidän terveytensä ja lyhentää heidän elämäänsä, 53 miljoonaa amerikkalaista jatkaa tupakointia. Yhä enemmän tietoisia siitä, että heidän riippuvuutensa on haitallista myös heidän lapsilleen ja työtovereilleen, he hengittävät edelleen 570 miljardia savuketta vuodessa.

Monet tupakoitsijat ovat erittäin älykkäitä ihmisiä, joilla on vaikuttava määrä instituutioita, budjettia, työntekijöitä ja poliittisia asioita. Toistuvien tupakoinnin lopettamisyritysten jälkeen he kuitenkin huomaavat, etteivät he pysty hallitsemaan tätä, näennäisesti mutkatonta, käyttäytymistään. Ovatko tupakoijat heikkotahtoisempia kuin tupakoimattomat tai entiset tupakoitsijat? Vai jatkavatko miljoonat tupakointia syistä, jotka ovat voimakkaampia kuin aiemmin kuvitellaan? Mikä esimerkiksi voisi saada sydänkohtauksen uhrin sytyttämään tupakan heti, kun hänet ajetaan ulos sepelvaltimoiden hoitoyksiköstä?

Farmakologian, psykologian, fysiologian ja neurobiologian poikkitieteellinen tutkimus on vasta alkamassa valottaa tupakan uskomatonta pitoa ihmisiin. Tiedemiehet ovat esimerkiksi havainneet, että nikotiini aiheuttaa yhtä riippuvuutta kuin heroiini, kokaiini tai amfetamiini, ja useimmille ihmisille se on riippuvuutta aiheuttavampaa kuin alkoholi. Sen koukut menevät syvälle sisältäen monimutkaisia fysiologisia ja psykologisia mekanismeja, jotka ohjaavat ja ylläpitävät tupakointikäyttäytymistä ja joilla on jopa joitain "hyviä" vaikutuksia, kuten parempi suorituskyky älyllisissä, laskennallisissa ja stressaavissa tehtävissä.

Huonot vaikutukset ovat legioona. Tupakan käyttö on ykkönen ehkäistävissä oleva sairauksien ja kuolinsyy Yhdysvalloissa. Congressional Office of Technology Assessmentin vuonna 1985 tekemän tutkimuksen mukaan tupakointiin liittyvistä kuolemaan johtavista sairauksista kärsivien henkilöiden lääkelaskun on arvioitu olevan 60 miljoonaa dollaria päivässä.

Ensimmäisen yleiskirurgin tupakointiraportin vuonna 1964 jälkeen noin 37 miljoonaa amerikkalaista on lopettanut tupakoinnin. Edelleen riippuvaiset polttavat yleensä enemmän savukkeita, mutta heidän ei pitäisi menettää toivoaan. Uudet lopettamisstrategiat, jotka perustuvat riippuvuuden syvempään ymmärtämiseen, ovat siivillä. "Tunnettu vihollinen on helpompi voittaa", sanoo tohtori Jack Henningfield, joka on erikoistunut riippuvuuden ja väärinkäytösten biologiaan Baltimoren kansallisen huumeiden väärinkäytön instituutin Addiction Research Centerissä.

Kun ensimmäiset tupakkaa koskevat varoitukset julkaistiin yli 20 vuotta sitten, monet asiantuntijat ajattelivat, että tupakointi "ei eroa pakonomaisesta perunalastujen syömisestä", sanoo tohtori Henningfield. Tupakointikielto oli ilmeisesti vain tahdonvoimakysymys. Mutta nyt on tohtori Henningfieldin mukaan selvää, että tupakointi on pakko-oireisen käyttäytymisen osajoukko, jossa hallitseva tekijä, nikotiini, vaikuttaa syvästi tupakoijan keskushermostoon ja tuottaa nautinnollisia vaikutuksia, riippuvuutta ja, kun se poistetaan, vieroitusoireita. .

Tätä havaintoa on uskottu pitkään, mutta se on todistettu vasta äskettäin testeillä, jotka vastaavat nykypäivän tieteellisiä standardeja. Se johtuu laajasta nykyaikaisesta huumeiden väärinkäytön luonteesta tehdystä tutkimuksesta, joka on mahdollista erittäin spesifisten testauslaitteiden kehittämisen ansiosta. Heroiinilla, kokaiinilla, alkoholilla, amfetamiinilla ja nikotiinilla on paljon yhteistä. Ne vaikuttavat hermostoon eri reittejä pitkin, mutta niiden lopputulokset ovat samanlaiset: ihmiset tulevat niistä riippuvaisiksi.

''Heroiiniriippuvaiset sanovat, että on helpompaa luopua päihteestä kuin tupakoinnin lopettaminen'', sanoo tohtori Sharon Hall, psykologian professori, jonka tutkimus Kalifornian yliopiston San Franciscon lääketieteellisessä koulussa keskittyy menetelmiin huumeiden väärinkäytön hillitsemiseksi.

HEROININ tavoin NIKOTIINI ON alkaloidi, jota löytyy kasveista. Alkaloidi tappaa hyönteisiä häiritsemällä niiden välittäjäaineita, aineita, joita bakteerin aktivoituneet hermosolut vapauttavat. Sattuu niin, että ihmisillä on samat välittäjäaineet. Se, mikä on myrkyllistä hyönteiselle, on kuitenkin ihmiselle miellyttävää, kun sitä otetaan savukkeissa esiintyvinä pieninä määrinä.

Alkaloidit saavat vaikutuksensa sitoutumalla aivojen ja muiden hermokudoksen reseptoreihin. Heroiini kiinnittyy aivojen luonnollisiin kipua lievittäviin reseptoreihin. Nikotiini vaikuttaa tärkeimpään välittäjäainejärjestelmään, joka osallistuu hermosignaalien johtamiseen, muistiin ja muihin kriittisiin toimintoihin. Se sitoutuu myös valkosoluihin ja kulkeutuu useimpiin kudoksiin kaikkialla kehossa.

Riippuvuutta aiheuttava väärinkäyttö on sellainen, jota annetaan toistuvasti itse, vaikka siihen ei ole lääketieteellistä syytä. Ihmiset ottavat aspiriinia päänsärkyyn, mutta kun kipu on poissa, he lopettavat lääkkeen käytön.

Klassisessa kokeessa itseannostelun testaamiseksi on mukana ihmisiä tai eläimiä, jotka on yhdistetty suonensisäisesti sekä lääkkeen lähteeseen että suolaliuokseen. He voivat vapaasti painaa kahta merkitsemätöntä vipua. Toinen antaa lääkkeen, toinen suolaliuosta, mutta tutkittava ei tiedä kumpi on kumpi. Väärinkäytettävissä olevalla lääkkeellä itsehoito on säännöllistä, sanoo tohtori Henningfield. Kumpikaan eläimet eivätkä ihmiset "erehdy" nikotiiniin suolaliuokseen, vaikka he joskus pitävätkin nikotiinia amfetamiinina. Ja sekä eläimet että ihmiset antavat itse nikotiinia pitääkseen sen pitoisuuden veressä suhteellisen vakiona.

Kahdeksalla huumeidenkäyttäjällä tehdyssä kokeessa tohtori Henningfield testasi nikotiinin euforisia ominaisuuksia. Suonensisäisesti asteittain suurempina annoksina annettu nikotiini arvioitiin erittäin euforiseksi, ja sen annos-vastekäyrät olivat samanlaiset kuin kokaiinin, amfetamiinien ja morfiinin. Koehenkilöitä, joita pyydettiin tunnistamaan ruiskeet, luulivat usein kokaiinin nikotiiniksi. Tohtori Henningfield sanoo, että nikotiini oli 5–10 kertaa voimakkaampi euforisen vaikutuksen aikaansaamisessa kuin kokaiinin suonensisäisesti annettuna. Tavallisilla tupakoitsijoilla vaikutus on kuitenkin ohikiitävä, koska he hengittävät niin pieniä määriä nikotiinia.

Vaikka perusmekanismeja ei tunneta, useimmat huumeet aiheuttavat joko toleranssia tai vieroitusta. Nikotiini tekee molempia. Toleranssi tarkoittaa, että tiettyyn pisteeseen asti tarvitaan enemmän lääkettä saman vaikutuksen saavuttamiseksi tai että vaikutus heikkenee, kun samaa annosta käytetään säännöllisesti. Tohtori Henningfield teki kyselyn 741 tupakoitsijalle, kaikki noin 35-vuotiaille, joiden tupakointi oli lisääntynyt noin kolmesta savukkeesta assiin päivässä kahdeksan vuoden aikana. Kaikki vastaajat ilmoittivat tupakoinnin lisääntyneen nopeasti ensimmäisten kuukausien aikana, mitä seurasi asteittainen tasoittuminen. Tohtori Henningfieldin mukaan samanlainen eskaloitumismalli, jota seuraa vakaa annostus, on tyypillistä alkoholiriippuvuudelle, rauhoittajille, piristeille ja huumeille.

Vieroitus on yhdistelmä oireita, jotka koetaan lääkkeen säännöllisen käytön lopettamisen jälkeen. Nikotiinin vieroitusoireisiin liittyy usein ahdistusta, ärtyneisyyttä, keskittymisvaikeuksia, levottomuutta, tupakanhimoa, maha-suolikanavan ongelmia, päänsärkyä, uneliaisuutta, sydämen sykkeen hidastamista, vapinaa ja hidastunutta aineenvaihduntaa.

''Suositut tiedotusvälineet ovat liioitelleet opiaateista luopumista ja vähätelleet tupakasta vieroitusta,'' sanoo tohtori Neal Benowitz, kliininen farmakologi San Franciscon yliopiston lääketieteellisestä koulusta. "Jos otat pois piirteet siitä, miltä riippuvainen ihminen näyttää", hän lisää, "et voi erottaa eroa."

Nikotiinin riippuvuutta aiheuttava LUONNE on tärkeä asia savukevastuutapauksissa. Käyttääkö tupakoitsija vapaata valintaa, ja onko hän yksin vastuussa käytöksestään? Vai onko tupakoitsija sortunut riippuvuuteen, jota valmistaja ei ole paljastanut riittävästi ja joka on kenties jopa hämärtynyt petollisen mainonnan vuoksi?

Tupakkayritykset puolustavat itseään huomauttamalla, että ne vain markkinoivat laillista ainetta. "Ajatus siitä, että tupakointi aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin kokaiini tai heroiini, on naurettava", sanoo Scott Stath, Washingtonin Tupakkainstituutin tiedottaja. ''Termi 'riippuvuus' on turhautunut kolikko, joka ei ole minkään arvoinen. Näet jopa viittauksia urheilun katsomiseen riippuvuutta aiheuttavana.

Yhden väitteen mukaan sokerin kaltaiset aineet aiheuttavat riippuvuutta, koska ne vaikuttavat mielialaa parantaviin välittäjäaineisiin. Mutta tohtori Henningfield testasi tätä käsitystä ja havaitsi, että suonensisäiset glukoosi-injektiot eivät aiheuttaneet morfiinille, kokaiinille ja nikotiinille ominaisia mielialan muutoksia. Väärinkäyttölääkkeet, hän sanoo, näyttävät yhdistävän aivojen johtoja ohjatakseen käyttäytymistä tavoilla, joita muut "riippuvuutta aiheuttavat" aineet eivät pysty.

"Käytämme väärin huumeita monista syistä", sanoo tohtori Henningfield. ''Pakonomaiseen käyttäytymiseen johtavat vaikutukset ovat erilaisia.'' Nikotiini on hyvin erilainen kuin useimmat muut väärinkäyttölääkkeet tärkeillä tavoilla. Sen vaikutukset tuntuvat nopeammin kuin suonensisäisesti otettavien lääkkeiden. Neljäsosa kunkin vedon nikotiinista saavuttaa aivot seitsemässä sekunnissa. Veren nikotiinipitoisuus saavuttaa huippunsa suunnilleen silloin, kun tupakantumpi sammuu. Vaikutukset häviävät sitten nopeasti, kun nikotiini poistuu maksasta ja erittyy virtsaan. Puolen tunnin sisällä monet tupakoitsijat etsivät uutta nikotiiniannosta. Pakkauksen päivässä tupakoiva tupakoi 70 000 huume-"hittiä" vuodessa.

Yksi nikotiinin hämmästyttävä ominaisuus on, että se toimii sekä piristeenä että rauhoittavana aineena. Matalat hengitykset lisäävät vireyttä, kun taas syvät vedot rentouttavat tupakoitsijaa. Syynä on se, että pienet nikotiiniannokset helpottavat välittäjäaineen asetyylikoliinin vapautumista - mikä saa ihmiset tuntemaan olonsa valppaiksi - mutta suuret nikotiiniannokset estävät tämän yhdisteen virtauksen.

Nikotiini on "lääke kaikkiin tilanteisiin", sanoo tutkimuspsykologi tohtori Ovide Pomerleau, Michiganin yliopiston Ann Arborissa sijaitsevan käyttäytymislääketieteen ohjelman johtaja. ”Sen vaihtelevat vaikutukset ovat saatavilla kysynnän mukaan eivätkä kestä olosuhteita, joihin ne sopivat. Toisin kuin muut lääkkeet, nikotiini ei häiritse normaalia toimintaa.

Tupakoitsijat ovat uskomattoman taitavia ylläpitämään tasaista nikotiinipitoisuutta verenkierrossaan koko päivän ajan, sanoo tohtori Benowitz. Näyttää olevan sisäinen tunnistusjärjestelmä, kuten kotitalouksien termostaatti, joka tietää, milloin nikotiinitasot ovat liian alhaiset. "Nicostaatiksi" kutsuttu se on se, mikä saa tupakoitsijan syttymään, kun nikotiinitaso laskee alle asetuspisteen. Useimmat tupakoitsijat tarvitsevat noin 10 savuketta päivässä ylläpitääkseen "mukavuusaluetta". Yön unen jälkeen tupakoitsijat hengittävät muutaman ensimmäisen savukkeensa syvään veren nikotiinipitoisuuden nostamiseksi nopeasti. Myöhemmin savukkeita poltetaan yleensä kevyemmin.

Yhdessä tohtori Benowitzin kokeissa vapaaehtoiset viettivät kolme päivää 10 päivän aikana kytkettynä katetriin, jotka ottivat verinäytteitä kahden tunnin välein. Eri päivinä he polttivat joko tavallista merkkiään True- tai Camel-suodatinsavukkeita, mutta koehenkilöiden veren nikotiinitasot säilyivät olennaisesti samana. He polttivat vähemmän vahvoja kameleja ja enemmän heikkoja Trueja kuin heidän tavallinen tuotemerkkinsä, ja he kiinnittivät tiukemmin Truesia ja kevyemmin kameleja. Itse asiassa, tohtori Benowitz sanoo, tupakoitsijat loivat 60 prosenttia enemmän nikotiinia True-savukkeessa kuin Federal Trade Commissionin tupakointikoneet ennustivat. Tohtori Benowitz sanoo, että ihmiset hengittivät myös noin kolmanneksen enemmän nikotiinia omien merkkiensä savuketta kohden kuin Camelsista tai Truesista, sanoo tohtori Benowitz, koska he nauttivat niistä enemmän.

Nikostaatti ei kuitenkaan selitä kaikkea tupakointikäyttäytymistä. Jos näin tapahtuisi, ihmiset polttaisivat kellon mekaanisesti kiinteän aikataulun mukaan. Muut tekijät kuin veren nikotiinipitoisuus voivat laukaista tupakanhalun.

Tupakka on "pakettisopimus", sanoo tohtori Lynn Kozlowski, tupakan käyttäytymistutkimuksen johtaja Addiction Research Foundationissa Kanadan Ontariossa. ''Nikotiinin merkittävät, mutta ei heikentävät psykoaktiiviset vaikutukset yhdistyvät miellyttäviin makuihin ja rituaaleihin.'' Useimmissa tupakoitsijoissa tietyt tilanteet laukaisevat halun tupakoida, vaikka kehon veren nikotiinitaso ei olekaan laskenut alle nikostaatin asetusarvon. Rituaalit, kuten kahvinjuonti, autolla ajaminen, puhelimessa puhuminen tai alkoholin juominen juhlissa, liittyvät erottamattomasti tupakointiin. Kun tupakointitavat on määritetty, ne muuttuvat säännöllisiksi päivästä toiseen ja jopa savukkeesta savukkeeseen.

Tupakoinnin niin kutsutut terapeuttiset vaikutukset, kuten stressin vähentäminen ja ruokahalun hallinta, välittyvät nikotiinin vaikutuksesta useisiin kemikaaleihin, jotka muuttavat välittäjäaineiden toimintaa säätelemään mielialaa, oppimista, vireyttä ja suorituskykyä. Tupakoitsija käyttää nikotiinia hienosäätääkseen kehonsa reaktioita ulkomaailmaan. Jos sen ensisijainen antotapa ei kuljettaisi tervaa, hiilimonoksidia ja tuhansia myrkkyjä keuhkoihin, monet tutkijat sanovat, että nikotiini ei ehkä ole niin huono lääke. Nykyiset tutkimukset osoittavat, että säännöllisesti tupakoiville nikotiini parantaa lyhytaikaista muistia, keskittymiskykyä ja älyllistä suorituskykyä. Ei kuitenkaan tiedetä, aiheuttaisiko lääke näitä positiivisia vaikutuksia tupakoimattomiin. Nikotiini helpottaa myös subjektiivista stressiä. Paradoksaalisella tavalla se aiheuttaa stressin biologisia oireita, nopeuttaa sykettä ja nostaa verenpainetta. Tohtori Benowitzin mukaan tupakoitsijoiden sydämenlyönti lisääntyy noin 8-10 lyöntiä minuutissa koko päivän ja koko yön. Hän uskoo, että tämä sekä muut tupakoinnin aiheuttamat muutokset voivat aiheuttaa sydämen liiallista kulumista vuosien mittaan.

Tupakointi näyttää myös hallitsevan painoa. Dr. Neil Grunberg, lääketieteellisen psykologian ja farmakologian apulaisprofessori Uniformed Services -yliopistoissa Bethesdassa, Md.:ssä, on havainnut, että tupakoitsijat painavat yleensä vähemmän kuin vastaavan ikäiset, sukupuolet ja terveydentilaa olevat tupakoimattomat. Tästä kiinnostuneena hän suoritti sarjan eläinkokeita, joiden tulokset olivat houkuttelevia. Ensinnäkin hän havaitsi, että urosrotat, joille annettiin nikotiinia pitkän ajan, painoivat vähemmän ja söivät vähemmän makeaa ruokaa kuin muut rotat. Kun hän otti pois heidän nikotiininsa, koerotat söivät enemmän makeaa ruokaa ja lihoivat.

Toisessa kokeessa tohtori Grunberg antoi nikotiinipuutteellisten urosrottiensa syödä vain mietoa ruokaa, jossa oli runsaasti hiilihydraatteja. Hekin söivät enemmän ja tulivat hitaiksi, vaikka he eivät lihoneet yhtä paljon kuin makeaa ruokaa söivät rotat. Mutta nikotiinia käyttäessään rotat painoivat vähemmän kuin "tupakoimattomat" kollegansa.

Myöhemmässä kokeessa tarkasteltiin uros- ja naarasrottia, joille annettiin ja sitten riistettiin nikotiinia. "Olimme hämmästyneitä nähdessämme, että naaraat söivät enemmän hiilihydraattipitoista mietoa ruokaa nikotiinin vieroittamisen jälkeen kuin miehet", sanoo tohtori Grunberg. Naiset laihtuivat enemmän nikotiinin aikana ja lihoivat sen jälkeen enemmän. Sekä miehet että naiset lisäsivät sokeripitoisten ruokien kulutustaan nikotiinin poistamisen jälkeen.

Tohtori Grunberg varoittaa, että hänen työnsä koskee rottia eikä ihmisiä, ja hän on kehittänyt joitakin hypoteeseja. Yksi on se, että nikotiini saattaa alentaa verenkierrossa olevaa insuliinitasoa, mikä olisi johdonmukaista tupakoitsijoiden vähäisemmän makeisten himon kanssa. Alennettu insuliini merkitsisi myös sitä, että tupakoitsijat varastoivat vähemmän rasvaa kuin tupakoimattomat.

Tohtori Grunberg sanoo, että miksi naarailla saattaa olla voimakkaampi ruokahalu hiilihydraateille tupakoinnin lopettamisen jälkeen kuin miehillä, on mysteeri. Tutkijat väittävät, että hiilihydraatit vaikuttavat ihmisiin rauhoittavalla ja rauhoittavalla tavalla ja että ehkä naiset etsivät vaikutusta enemmän kuin miehet. Vaikka jotkut asiantuntijat väittävät, että naisten on vaikeampi lopettaa tupakointi kuin miesten, koska he ovat enemmän huolissaan painonnoususta, monet muut tutkijat sanovat, että todisteet eivät ole vakuuttavia.

"On varsin mielenkiintoista ja enemmän kuin sattumaa, että alkoholin, heroiinin ja tupakan vieroitusoireet näyttävät saavan ihmiset kaipaamaan makeita ruokia ja hiilihydraatteja", sanoo tohtori Grunberg. "Uskon, että metaforisesti nämä aineet oikosulkevat neurokemiallisia reittejä, häiritsevät ja moduloivat kehon painon säätelyä. Keho tulee tulkitsemaan nämä kemikaalit väärin ikään kuin ne olisivat elintarvikkeita.

Savukkeiden ruokailutottumuksiin vaikuttavien vaikutusten lisäksi uusi tutkimuslinja on löytänyt toisen selityksen sille, miksi ihmiset pitävät tupakoinnista. Tohtori Jed Rose, tutkimuspsykologi Kalifornian yliopiston neuropsykiatrisesta instituutista Los Angelesissa ja West Los Angeles Veterans Administration Medical Centerissä, nukutti tupakoitsijoiden ylähengitystiet ja keuhkoputket. Koehenkilöt sanoivat, että heidän tupakointityytyväisyytensä oli lähes nolla nukutuksen jälkeen, vaikka he hengittivät normaaleja määriä savua ja nikotiinia.

Kiinnostunut tohtori Rose käytti anestesiaa estääkseen tupakoitsijoiden haju- ja makuaistit ja pakotti heidät hengittämään tietämättä, mitä he olivat saaneet, omaa savukemerkkiään, vähän nikotiinia sisältävää savuketta, tavallista ilmaa tai 15-prosenttista sitruunahappoaerosolia. . Tupakoitsijat arvioivat sitruunahapon olevan lähimpänä heidän tavallista tuotemerkkiään vahvuudeltaan ja kovuudeltaan. "Koska sitruunahapossa ei ole nikotiinia eikä sitä ole savukkeissa", tri Rose sanoo, "tämä osoittaa, että trakeobronkiaalisessa puussa on hermosäikeitä, jotka auttavat tarjoamaan tupakointityytyväisyyttä."

Dr. Rose on työskennellyt ryhmän kemistien kanssa kehittänyt erilaisia aerosoleja, joissa on suosittujen savukkeiden kaikki maut ja aromit. Kuten tupakansavulla, myös aerosolien vaikutuksella ylähengitysteihin on rauhoittava vaikutus, hän sanoo. Tupakoitsijat pitävät niitä erittäin miellyttävinä ja näyttävät pitävän niistä yhtä paljon kuin savukkeista. Tohtori Rose tekee kokeita selvittääkseen, voisivatko aerosolit helpottaa tupakoitsijoiden vetäytymistä henkisesti nikotiinista.

Myös uusia strategioita nikotiinin fysiologisen otteen löysäämiseksi kehitetään. "Jos hyväksymme sen tosiasian, että tupakan käyttö sen valmistuksessa on huumeriippuvuuden muoto, vaikka miellyttävä, rikostilastoihin vaikuttamatta, voimme helpommin auttaa ihmisiä, kun he huomaavat, että heidän tapansa on karantunut käsistä." ' sanoo tohtori Henningfield.

Lääkkeet, kuten klonidiini, joita käytetään opiaattivieroitushoidossa, sekä naltreksoni, jota annetaan heroiiniriippuvaisille, ja mekamyyliamiini, verenpainetta alentava lääke, näyttävät estävän osan nikotiinin vaikutuksista. Kaikkia niitä käytetään kokeellisesti auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakoinnin. Lisäksi vieroitusoireita kokevilla tupakoitsijoilla kokeillaan masennuslääkettä nimeltä fluoksetiini, joka kohottaa mielialaa ja vähentää ruokahalua.

Nikotiinikorvaushoidot ovat lupaavia, koska ne tyydyttävät tupakoijan fyysisen riippuvuuden nikotiinista samalla, kun hän keskittyy poistamaan tupakointikäyttäytymiseen vaikuttavia psykologisia tapoja. Nikotiinipurukumi yhdistettynä käyttäytymishoitoon on auttanut arviolta miljoonaa tupakoitsijaa ainakin yrittämään lopettaa. Vuoden kestäneessä tutkimuksessa 31 prosenttia osallistujista, jotka pureskelevat nikotiinipurukumia, lukivat tupakoinnin lopettamista koskevan itseapuoppaan ja kävivät neuvontaa, lopettivat tupakoinnin. Purukumi kaksinkertaisti kahden muun hoidon tehokkuuden. Lisäksi Euroopassa testataan nikotiinista nenäsumutetta ja Yhdysvalloissa kehitetään iholaastaria, joka vapauttaa nikotiinia hitaasti vereen.

Stanfordin keuhkojen asiantuntijan tohtori David Sachsin mukaan 70 prosenttia alle 35-vuotiaista ja terveistä ihmisistä on lopettanut tupakoinnin vuoden kuluttua vastenmielisyyden hoidosta nimeltä monikomponenttinen nopea tupakointi. Yliopisto. Normaalisti hengittäessään tupakoitsijat vetävät tupakkaa kuuden sekunnin välein, kunnes he kirjaimellisesti tuntevat olonsa pahoiksi. Tämän 8-12 istunnon jälkeen, yhdistettynä intensiiviseen neuvontaan, tupakoitsijat yhdistävät savukkeen huonoon oloon ja he rikkovat tapansa. Tohtori Sachs, joka sanoo olevansa elantonsa velkaa amerikkalaisille ja brittiläisille tupakkayhtiöille, on käyttänyt tekniikkaa noin 200 potilaalla, joilla on vakavia keuhko- ja sydänsairauksia, eikä havainnut haittavaikutuksia. Hoito ei ole kaupallisesti saatavilla, mutta sitä testataan useissa yliopistoissa.

Niille, joiden mielestä tupakoinnin lopettaminen on mahdotonta, tri Ellen Gritz, U.C.L.A.:n Jonsson Comprehensive Cancer Centerin syöväntorjuntaosaston johtaja, tarjoaa rohkaisevia tilastoja. "Menestystarinoita on 37 miljoonaa", hän sanoo. "Ihmisten täytyy yleensä yrittää useita kertoja ennen kuin he menestyvät."

Dr. Gritz kuvailee lopettamiseen valmistautumisen vaiheita. "Vaihe yksi on asettaa korkea motivaatio", hän selittää. ''Tee suunnitelmia lopettaaksesi. Päästä eroon tuhkakupit. Aseta päivämäärä. Pyydä ystäviltä apua. Vähennä poltettuja savukkeita ja tunnista tupakointitavat. Suunnittele etukäteen kuinka käsitellä himoa.

"Vaihe kaksi on akuutti nikotiinin vieroitus. Kun olet lopettanut tupakoinnin, saatat kokea uneliaisuutta, päänsärkyä, ummetusta, ärtyneisyyttä, ahdistusta, jännitystä, mielialan vaihtelua ja erilaisten ruokien himoa, mutta oireet kestävät vain noin viikon. Älä pelkää, vaan odota pahinta. Ajattele sitä vapauttavana kokemuksena. "Vaiheessa kolme, himo harvenee, mutta älä anna periksi", hän varoittaa. "Useimmat uusiutumiset tapahtuvat kolmen kuukauden sisällä. Menet juhliin ja huomaat yhtäkkiä tupakoivasi. Tätä ei pidä ottaa epäonnistumisena. Sinut on kompastunut ympäristöllisten ja sosiaalisten ärsykkeiden yhdistelmään. Kysy itseltäsi: "Miksi tein sen ja miten aion käsitellä sitä seuraavan kerran?" Tohtori Gritz korostaa, että toivoa on aina. "Kokeile uutta hoitomenetelmää", hän sanoo, "ja ota huomioon kaikki, mitä olet oppinut menneisyydestä."

Heikkouden hetkinä voi auttaa kamppailevia entisiä tupakoitsijoita muistamaan, että vuosien mittaan monet ihmiset ovat lopettaneet kylmän kalkkunan käytön ja selviytyneet vieroitushoidosta ilman nikotiinipurukumia ja -laastareita, lääkkeitä, neuvontaa ja muita apuvälineitä. Itse asiassa tupakasta luopuminen voi nyt olla helpompaa kuin koskaan aikaisemmin, koska asenteet muuttuvat, mikä tekee tupakoinnista vähemmän sosiaalisesti hyväksyttävää.

OTTAEN ETTÄ TUPAKKA on laillinen aine, joka tuottaa valtavasti vaurautta hallituksille kaikkialla maailmassa, ainetta ei todennäköisesti kielletä, sanoo tohtori Henningfield. Mutta jos tupakka julistettaisiin laittomaksi huumeeksi, on olemassa runsaasti historiallisia todisteita siitä, että ihmiset vaarantaisivat henkensä saadakseen sen. Esimerkiksi Lähi-idässä 1600-luvulla ihmisiltä leikattiin kädet ja päät pois kielletyn tupakanpolton vuoksi, mikä ei estänyt maanmiehiä vaarantamasta henkensä ja raajansa aineen turvaamiseksi.

Muutama vuosikymmen aiemmin, kun tupakka tuotiin Englantiin, siitä tuli painonsa arvoinen hopea. Kuningas James I kielsi sitten tupakan viljelyn Englannissa, jotta hän voisi hallita täysin sen hintaa. ''Nähdessään, että ihmiset maksaisivat melkein mitä tahansa hintaa tupakasta'', sanoo tohtori Henningfield, ''monopoleja käynnistettiin, jotta hallitukset voisivat hyötyä kansansa toiveista. Verot otettiin käyttöön ja hallitukset tulivat riippuvaisiksi nikotiiniriippuvuudesta saaduista tuloista.

Tämä taloudellinen riippuvuus näyttää olevan jälleen yksi tekijä, joka lisää nikotiinin voimaa. Valtakunnalliseksi tupakoinnin sosiologiaksi kutsutussa kokeilussa monet paikallishallinnot ovat käynnistäneet kansanterveyskampanjoita tupakointia vastaan ja ottaneet käyttöön lainsäädäntöä, joka rajoittaa tai kieltää tupakoinnin julkisilla paikoilla. Tulokset ovat rohkaisevia: alle 30 prosenttia kaikista amerikkalaisista aikuisista polttaa savukkeita, kun vastaava luku 20 vuotta sitten oli 40 prosenttia. Vaikka puolet maailman väestöstä edelleen tupakoi, Yhdysvallat on ensimmäinen maa, jossa tupakan käyttö on vähentynyt. TOTTUMUKSEEN POTKAMINEN Lukuisia ohjelmia, joista monet ovat ilmaisia, on tupakoinnin lopettamista haluaville. Seuraavat käyttävät käyttäytymisen muokkaus- ja ryhmätukitekniikoiden yhdistelmää. American Cancer Societyn FreshStart-ohjelma koostuu neljästä ilmaisesta ryhmäneuvontaistunnosta, joita johtavat entiset tupakoitsijat ja jotka auttavat osallistujia analysoimaan, miksi he tupakoivat ja kuinka lopettaa. Mukana on strategioita kahden pysyvän lopettamisen suurimman esteen – stressin ja painonnousun – käsittelemiseksi. Ota yhteyttä paikalliseen American Cancer Society -osastoon; New Yorkissa, osoitteessa 19 West 56th Street (586-8700). Niille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin itse, ''FreshStart: 21 Days to Stop Smoking'' on saatavilla audio- ja videokasetina monista kirjakaupoista. Äänikasetin voi ostaa myös postitse hintaan 9,95 dollaria (tilausnumero 61783-4) Simon & Schusterin ääniosastolta, 1230 Avenue of the Americas, New York, N.Y. 10020. Videon (29,95 dollaria) voi tilata soittamalla numeroon 800 -445-3800. New York Lung Associationin Kick-the-Habit -ohjelma omistaa kolme ensimmäistä kuudesta ilmaisesta 90 minuutin istunnostaan auttamaan ihmisiä ymmärtämään, miksi he tupakoivat, ja loput tukemaan tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Yhdistys julkaisee myös käsikirjan "Freedom From Smoking", joka on saatavilla 7 dollarin panoksella, ja videon "In Control" hintaan 59,95 dollaria. Ota yhteyttä New York Lung Associationiin, 22 East 40th Street, New York, N.Y. 10016 (889-3370), tai American Lung Associationin paikalliseen tytäryhtiöön. Seitsemännen päivän adventistien Breathe-Free-suunnitelma tupakoinnin lopettamiseksi sisältää viisi päivää opetusta ja tukiryhmätoimintaa sekä vähintään yhden seurantaistunnon. Osallistujia rohkaistaan luopumaan kofeiinista ja alkoholista ainakin ohjelman ajaksi, koska ne usein laukaisevat tupakanhalun. Kurssi ja aktiviteetit ovat ilmaisia, vaikka materiaaliin tarvitaan pieni lahjoitus.

Ota yhteyttä Adventist Information Centeriin, 12 West 40th Street, New York, N.Y. 10018 (382-2939 tai 800-832-2210). Smokenders tarjoaa kuuden istunnon kurssin, jossa opetetaan osallistujia luopumaan tupakasta vähitellen

https://www.nytimes.com/1987/03/29/magazine/nicotine-harder-to-kickthan-heroin.html


Facebook - Jari Tapio Tuominen

😁 E-Mail: jari.t.tuominen@gmail.com

😁 WhatsApp/Telephone: +358449259932